MATERIAIS:
- Auga oxixenada
- Unha pataca
- Recipiente de cristal
- Morteiro
- Mondamos a pataca e picámola.
- Poñemos os anacos de pataca no recipiente de cristal e cubrimos coa auga osixenada.
- Podemos probar en diferentes recipientes.
- Observamos o que ocorre.
- Probamos a machucar a pataca, cubrimos coa auga osixenada e comparamos.
- A auga oxixenada (peróxido de hidróxeno) descomponse rapidamente ao entrar en contacto coa pataca, debido a que esta contén a encima catalasa que cataliza a descomposición en auga (que queda no fondo) e osíxeno (burbullas na superficie).
- Un catalizador é unha substancia que, mesmo en cantidades moi pequenas, modifica enormemente a velocidade dunha reacción química. Esta reacción é exotérmica, o que significa que libera calor.
- Se a pataca está triturada, a superficie de contacto entre a catalasa e o peróxido de hidróxeno aumenta, o que acelera aínda máis a reacción e a liberación de oxíxeno.